Close

Slider Title

Short Excerpt

See More

EERSTE DRUIVENKNIP & DRUIVENTRO(T)S

Open Vld Huldenberg blijft zich inzetten voor het lokale erfgoed zoals de druiventeelt – onlangs nog door een premie in te voeren. Dit engagement werd kracht bijgezet door onze aanwezigheid met burgemeester Vangoidtsenhoven, schepen van Toerisme Nicole Vanweddingen en Frederik François bij de eerste druivenknip in Overijse waar ook de nieuwe editie van Druiventro(t)s werd afgetrapt.

In het kader van de promotie van de tafeldruif, het toerisme in Huldenberg en het bewaren van ons cultureel erfgoed voerden we in juni nog een premie in voor het restaureren of vernieuwen van authentieke druivenserres. Deze eerste druivenknip is dan ook een mooie verder zetting van onze inzet voor deze teelt levendig te houden.

VRT-nieuwskoppel Michaël Van Droogenbroeck en Annelies Van Herck mochten als VIPs de eerste druivenknip in goede banen brengen. Deze ex-inwoners van Ottenburg werden trouwens in een niet zo ver verleden getrouwd door… onze burgemeester! Omwille van Corona waren de plaatsen beperkt en de mondmaskers uiteraard van de partij, maar de aanwezigen waren alvast enthousiast om er ook dit jaar nog altijd het beste van te maken.

Burgemeester Vangoidstenhoven, schepen Vanweddingen en Frederik François:

“Of het nu met de premie is voor het renoveren van druivenserres, of met de Druiventro(t)s-campagne, proberen we lokaal een duwtje in de rug te geven aan onze lokale economie en erfgoed. Onze tafeldruif is een topproduct, en als wieg van de Vlaams-Brabantse druif – met Felix Sohie die zijn eerste stappen zette bij het kasteel van Huldenberg – hopen we met Huldenberg een belangrijke plaats in te blijven nemen als druivengemeente”.

Met de steun van de provincie Vlaams-Brabant worden ook dit jaar weer heel wat activiteiten georganiseerd om onze streek en de druif te promoten. Tijdens de periode van augustus tot oktober bundelt Toerisme Vlaams-Brabant zo onder de noemer “Druiventro(t)s” op www.toerismevlaamsbrabant.be/druif fiets- en wandeltochten en beleefactiviteiten waarbij de serristen centraal staan.

Er werden ook twee nieuwe boeken voorgesteld waar de druif centraal staat: “Proef de passie. Ontdek de Vlaams-Brabantse tafeldruif” en “Zelfgeknipt. Alle tips & tricks voor het telen van (tafel)druiven”, waar ook onze gemeente Huldenberg haar medewerking aan verleende. Het eerste boek zorgt voor wat toeristische informatie met wat historische achtergrond, terwijl het andere boek een “doe-het-zelf”-gids is om zelf aan de slag te gaan als hobby-serrist.

De eerste druivenknip ging door op zaterdag 18 juli bij Druiven Dewit in Overijse.

Burgemeester Vangoidtsenhoven, Frederik François en schepen Gerda Vandenplas

Ook onze schepen Nicole Vanweddingen was van de partij met zoals voorgeschreven het respecteren van het dragen van een mondmasker