Close

Slider Title

Short Excerpt

See More

CORONA: SAMEN IN ACTIE!

Ook in Huldenberg slaat het Corona-virus (weliswaar gelukkig beperkt) toe. Onze burgemeester, Danny Vangoidtsenhoven, coördineert daarom elke dag de crisiscel in onze gemeente.

Burgemeester Vangoidtsenhoven legt uit waarvoor de crisiscel instaat:

Dit houdt in dat de inwoners steeds de juiste informatie krijgen. Het taskteam filtert alle info die toekomt bij het gemeentebestuur en laat los op Huldenberg, via folders, Website, Mijn Huldenberg en sociale media. Inwoners boven de 80 jaar werden telefonisch bevraagt naar hun noden. Vrijwilligers werden gevraagd en beantwoorden de oproep in grote aantallen.

De burgemeester houdt de gegevens van de Woonzorgcentra (WZC’s) bij en houdt contact. Hetzelfde geldt voor het Centrum Ganspoel. Verder heeft hij regelmatig overleg met de Huldenbergse arts verantwoordelijk voor epidemieën. Voor de zorgsector, onze diensten en de scholen heeft hij in de provincie Limburg alcoholgels gehaald en bracht de handelaars in contact met deze leverancier opdat zij alcoholgels kunnen aanbieden in onze winkels.

Een grote bezorgdheid zijn naast de WZC’s ook onze scholen. Hier is eveneens frequent overleg om afstandsleren, heropenen vlot te laten verlopen. De opvang van onze kinderen staat op punt, zelfs in de vakantie! Er is heel wat werk om de social distancing en de noodzakelijke hygiëne volgens de hoogste norm te laten verlopen.

Daarnaast staat hij dagelijks in contact met de gouverneur en met het Vlaams Gewest. Met deze info kan de Corona taskforce in Huldenberg aan de slag. Deze cel bevat de noodplancoördinator en de communicatieambtenaar, naast personen die omwille van hun bevoegdheid uitgenodigd worden. Het college wordt eveneens frequent op de hoogte gebracht. Voor de toekomst houden we alles nauw bij. We maken, als de rust terug keert een noodscenario op, mocht dit zich nog ooit voordoen.

Initiatieven en acties die al werden ondernomen:

–          Lancering van “Huldenberg helpt”. Op Huldenberg Helpt proberen we als gemeente alles in kaart te brengen zodat hulpvragers kunnen worden gematcht met vrijwilligers: https://www.huldenberg.be/helpt. Dit stak ook in elke Huldenbergse brievenbus.

–          De gemeentemedewerkers bellen alle thuiswonende 80-plussers in onze gemeente persoonlijk op. Ze vragen hoe het met hen gaat: wat is hun thuissituatie en hebben ze nood aan hulp? Onze senioren krijgen zo een luisterend oor in deze moeilijke tijden en een rechtstreeks antwoord op hun meest praktische vragen.

–          De gemeenteraad en Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst blijft doorgaan, zij het wel digitaal. Zo ging in maart de eerste digitale gemeenteraad door. De Kunstenroute 2020 gaat ook digitaal.

–          Burgemeester Vangoidtsenhoven bezorgde gratis alcoholgel aan de thuisverpleging regio Huldenberg.

–          Burgemeester kreeg een vraag van de apothekers om schermen te plaatsen aan de toonbank. Als eerste hulpverleners werd deze opdracht cruciaal geacht door de burgemeester en zette hij de eerste stappen om deze schermen te laten maken door de technische dienst. Deze stak spatschermen in elkaar voor de Huldenbergse apotheken; de houten constructies met een plexiplaat beschermen de eerstelijnswerkers en inwoners. Ook op het gemeentehuis werden de loketten ermee uitgerust.

 

–          Een huis-aan-huis folder met aan de ene kant een overzicht van de essentiële coronaregels en aan de andere kant een oproep om lokaal te winkelen bij de Huldenbergse handelaars die al dan niet online open blijven. Bekijk het overzicht hier en indien je zaak ontbreekt kan je een mailtje zenden naar [email protected].

–          Nood aan leesvoer? Leden van de bibliotheek kunnen nu vijf boeken laten klaarleggen en die donderdagnamiddag komen afhalen in de inkomhal die helemaal coronaproof is gemaakt.

 

Voor de laatste, meest recente info op algemeen en lokaal vlak over het Coronavirus kan je de Huldenberg-app raadplegen. Download de app nu gratis in de App en Play Store, of volg de vernieuwde website van de gemeente Huldenberg of de Facebookpagina.