Close

Slider Title

Short Excerpt

See More

LOONBEEK: NIEUW SCHOOLJAAR, NIEUWE SCHOOL

Vrijdag 2 september werd het nieuwe schoolgebouw in Loonbeek feestelijk ingehuldigd in het bijzijn van het schepencollege van Huldeberg, alle leerlingen van gemeentelijke basisschool Den Elzas en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

Burgemeester Vangoidtsenhoven: “Het is een duurzaam en functioneel schoolgebouw geworden in een prachtige omgeving. Door de houten gevelbekleding is het op een natuurlijke wijze ingebed in het landschap zonder dominant over te komen. Het is een gebouw tegen de natuurlijke helling aan gebouwd en functioneert zo als een keermuur voor de achterliggende grond. Ook binnenin wordt er gespeeld met dat niveauverschil. De ruimte tussen de klassen loopt uit op een tribunetrap die omhoog leidt naar het niveau van het achterliggende terrein. Op die manier benut ook die centrale speelstraat de natuurlijke helling. De openheid en ruimtelijkheid werken de interactie tussen de klassen in de hand en maken de beleving in het gebouw een stuk boeiender.”

Een nieuwe school drong zich sowieso op. “Het vorige gebouw was zeer oud en er waren doorheen de jaren ook vochtproblemen ontstaan”, vat onze burgemeester Danny Vangoidtsenhoven aan. “Het voldeed dus niet meer aan de moderne eisen. Deze school is veel meer dan louter leerkrachten en leerlingen; het is het kloppend hart van Loonbeek. Daarom hebben we de knoop doorgehakt om verder te gaan met een wijkafdeling om de school hier open te houden.”

Het nieuwe gebouw is zo goed als energieneutraal (warmtepompen, zonnepanelen, gebruik regenwater voor WC’s,…). “Overal in het gebouw creëren lichtstralen extra lichtinval, een ingreep die in de toekomst ook zeker voelbaar zal zijn op de energiefactuur van de school” aldus Vangoidtsenhoven. “De klassen zijn niet alleen voorzien van buitenramen, maar ook van binnenramen naar de speelstraat toe en zijn oost-west gericht. Zo hebben leerlingen minder last van storend zonlicht en daardoor wordt de kans op oververhitting in de klas kleiner. Die sterke relatie met buiten en met het omliggende groen, in de speelzones op de speelplaats bijvoorbeeld, bevordert het welbehagen en zorgt mee voor een aangename leer- en leefomgeving. De verwarming van het gebouw gaat via warmtepompen die zowel verwarmd cv-water als koelwater produceren. Op het dak voorzien zonnepanelen dan weer in de eigen stroombehoefte. Er is ook een decentraal ventilatiesysteem actief. Elk lokaal heeft zijn eigen CO2-meting en individuele ventilatie-unit die verse lucht aanvoert en vervuilde afvoert. Het regenwater wordt maximaal hergebruikt. Rond het gebouw kan het dan weer infiltreren door waterdoorlatende verharding. Het is een project waar we enorm trots op zijn en de alle leerlingen van Den Elzas gaan ongetwijfeld een fantastisch schooljaar tegemoet.” Het nieuwe gebouw zal ook worden opengesteld voor de lokale gemeenschap in Huldenberg. Alle inwoners zullen hier terecht kunnen voor sport, cultuur en veel meer. 

 

Meer in de pers:

Het Laatste Nieuws

Het Nieuwsblad

ROB TV