Close

Slider Title

Short Excerpt

See More

HULDENBERG VERWERKT LAWAAI 46,000 VLIEGTUIGEN

De gemeente Huldenberg eist een evenwichtige verdeling van de lasten in dit aanslepend en complex dossier. “Het is aangewezen om met lotgenoten Kraainem, Tervuren, Overijse en Wezembeek-Oppem samen te zitten en de situatie te bespreken om zo naar de luchthaven met een voorstel te trekken” zegt burgemeester Vangoidtsenhoven.

Al vele jaren krijgt Huldenberg af te rekenen met vliegtuiglawaai afkomstig van Zaventem, samen met andere gemeentes zoals Overijse of Tervuren. Hoewel niet elke inwoner dit opmerkt zijn er wel degelijk veel  vliegtuigen die opstijgen boven Huldenberg: in totaal zo’n 46.000 opstijgingen per jaar, enkel vanaf de baan 25R, wat op sommige plaatsen wel hinder kan veroorzaken. ’s Nachts en in de weekends krijgen we ook nog de opstijgingen van baan 19 en uiteraard zijn er ook de landingen.

De gemeente eist een evenwichtige verdeling van de lasten in dit complexe dossier, en ter info naar de bewoners toe kwamen Philippe Touwaide, Eleni Wourwoukas en Juan Torck van Brussels Airport Mediation en Belgocontrol spreken voor zowat 80 inwoners op maandag 4 juni 2018 in cultuurzaal Den Elzas.

Burgemeester Vangoidtsenhoven: 

“Ze kwamen met neutrale info omtrent het gegeven dat we bij de slechtsten van de klas zitten qua vliegtuighinder”

De bewoners vroegen om spreiding, maar de vertegenwoordigers van Belgocontrol wezen erop dat er nooit sprake kan zijn van een volledige spreiding van het luchthavenverkeer door de technische beperktheid van de banen in andere richtingen.

“We moeten waarschijnlijk geen hoop koesteren op een betere spreiding. Het is aangewezen om met lotgenoten Kraainem, Tervuren, Overijse en Wezembeek-Oppem samen te zitten en de situatie te bespreken om zo naar de luchthaven met een voorstel te trekken”.

Al lang mee bezig

Dit thema staat al langer op onze agenda. Zo leidde Burgemeester Vangoidtsenhoven in april 2015 nog toenmalig Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant rond in Huldenberg toen zij een terreinbezoek organiseerde om buurtbewoners te ontmoeten die te maken kregen met overvliegende vluchten.

Jasper Pillen, woordvoerder van toen Minister voor Mobiliteit Galant, nu van Minister François Bellot, heeft toen alvast geluisterd:

“Burgemeester Vangoidtsenhoven heeft ons de situatie in Huldenberg – een uitgestrekte gemeente met enkele dichtbevolkte kernen zodat sommige inwoners meer lawaai ondervinden dan anderen – tijdens ons bezoek goed uitgelegd.”

Behalve met de burgemeester sprak de Minister trouwens ook met Ingrid De Wilde van Hart voor Huldenberg, een actiecomité van bewoners.

“We hadden voor het bezoek van Minister Galant in 2015 al discreet contact met haar kabinet waarbij onze gesprekken, ook samen met collega burgemeesters, en de inzet van talloze vrijwilligers, indruk maakten. Ook vandaag blijven we de situatie opvolgen zoals de infoavond van 4 juni aantoont.”

In de pers:

Het Nieuwsblad/ROB TV, 4 December 2018

ROB TV, 4 December 2018

Het Nieuwsblad, 3 December 2018

Het Laatste Nieuws 3 December 2018

Het Laatste Nieuws 12 juni 2018

Het Laatste Nieuws 6 juni 2018

Het Nieuwsblad