Close

Slider Title

Short Excerpt

See More

ZJEF VANUYTSEL EERSTE EREBURGER HULDENBERG

Kleinkunstlegende, chansonnier en architect Zjef Vanuytsel werd postuum de eerste ereburger van Huldenberg. Dat werd gevierd met een standbeeld van hem tijdens een mooi eerbetoon en een groot feest. Het ereburgerschap werd deze legislatuur ingevoerd op voorstel van onze burgemeester.

Het gemeentehuis van Huldenberg en sporthal De Kronkel werden ontwerpen door architect Zjef Vanuytsel, terwijl de kleinkunstenaar ook de Huldenbergse streek bezong in ‘De Stilte Van Het Land’. In maart 2013 kreeg hij van burgemeester Vangoidtsenhoven nog het eerste elektronische rijbewijs in Huldenberg uitgereikt. Omwille van zijn vele verdiensten verkreeg Vanuytsel zo postuum als eerste de titel van “ereburger” van Huldenberg. Hij werd gehuldigd in cultuurzaal Den Elzas waar vrienden en familie van Zjef herinneringen aan hem ophaalden, om daarna achter het gemeentehuis zijn standbeeld te onthullen. 

Burgemeester Vangoidtsenhoven:

“Vanuytsel was niet alleen kleinkunstzanger en kunstenaar maar evengoed architect. Zo ontwierp hij het gemeentehuis van Huldenberg en de sporthal. Hij was ook erg goed geïntegreerd in de gemeente. Zo heb ik nog met hem gevoetbald. Hij was ook vaak in het dorp te zien, deed mee aan veel activiteiten”.

Op het Gemeenteplein onthulde bevriend beeldhouwer Dany Tulkens samen met burgemeester Danny Vangoidtsenhoven een bronzen standbeeld van een Zjef die meelift met de wolken. Onze burgemeester: 

“De zanger, de architect, de boeiende entertainer, de warme vriend, zo zullen we Zjef blijven naneuriën. Het standbeeld – Zjef die zich vastklampt aan de wolken. Zweeft. Dat doet dromen. Een erg symbolisch werk – is een verdiende hommage aan een warme dorpsgenoot, een goede vriend en een groot kunstenaar”

Familie, vrienden, collega-artiesten zoals Daan, Johan Verminnen, Urbanus,… – of nog het talrijk opgekomen publiek waaronder begeleidingsband De Koninklijke Harmone De Ysschegalm tekenden allemaal present voor de in 2015 op 70-jarige leeftijd aan kanker overleden Zjef Vanuytsel te eren. 

In de pers:

Het Nieuwsblad

Het Laatste Nieuws

VRT